Середовище програмування Delphi дозволяє зручно створювати як програми для Windows, так і мультиплатформені застосунки. Компанія Embarcadero дозволяє користуватися середовищем розробки абсолютно безкоштовно в особистих, некомерційних цілях і навіть на комерційній основі, якщо прибуток з вашого застосунку не перевищує певної позначки. Це досить лояльні умови для цього складного продукту. Але безкоштовна версія Community Edition (далі – CE) має деякі обмеження. Зокрема вона не дозволяє компілювати з командного рядку, через що неможливо встановити розширення за допомогою вбудованого інструменту Getit.
Це стосується і популярного безкоштовного набору додаткових компонентів Jedi, які вже не один десяток років користуються популярністю серед Delphi-розробників. Для того, щоб встановити ці компоненти на Delphi 11 та Delphi 12 (швидше за все і наступних), треба вручну компілювати пакети цих компонентів. Причому, середовище не попереджає про це заздалегідь, багато програмістів спокушаються встановити Jedi через Getit, а потім не можуть ні користуватися ними, ні видалити штатними засобами. Американські програмісти, що з них взяти – ні нормального інструменту зробити, ні хоча б попередити, що воно не працює.
Тож, нам знадобляться:
- Delphi 12 Community Edition
- Файли jedi.inc та kylix.inc
- Остання версія JCL
- Остання версія JVCL
Встановлення Delphi CE
Встановлення Delphi залишається на вашій совісті, там все просто – реєструєтесь на сайті embarcadero.com і отримуєте на пошту ліцензійний ключ на 1 рік. При встановленні вводимо цей код, обирайте компоненти і папки.Файли jedi.inc та kylix.inc
Файли jedi.inc та kylix.inc завантажте кнопкою зі стрілочкою (Download raw file) і зберігайте в папці, куди ви встановили програму. За замовчуванням це C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Shared\Jedi. Початок цього шляху у вас може відрізнятися в залежності на який диск і в яку папку встановлено IDE, папку Shared та вкладену Jedi треба створити вручну.Архіви JCL та JVCL
Завантажте архів з останньою версією бібліотек JCL. Не довідку (Help file), а самі коди, зазвичай найперше посилання. Хоча help теж варто завантажити і почитати що і як правильно працює, зайвим не буде 100%. Архів завантажте спочатку в будь-яку папку, куди маєте дозвіл.Так само завантажте JVCL full. Формат архіву 7z чи zip немає різниці, тому що ми їх зараз розпакуємо.
Тож! Йдемо в папку програми (C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\) і створюємо папку Jedi. В ній створюємо папки JCL і JVCL. Тепер розпаковуємо наші архіви, файли JCL в папку JCL, а JVCL відповідно в JVCL. Будь-ласка, прослідкуйте, щоб туди потрапили усі файли, а не одна папка з вкладеними файлами. Також прошу вас прослідкувати за своїм антивірусом, тому що деякі обдаровані екземпляри замість того, щоб евристично аналізувати код (який тут буквально у вихідному вигляді, аналізуй як хочеш), а просто грохають файли, які користувач копіює в системну папку. Якщо антивірус заникав частину файлів в карантин, запустіть вікно вашого антивіруса, знайдіть в меню Карантин, відновіть файли і попросіть галочкою надалі їх не чіпати.
Інсталяція
Тепер запускаємо Delphi. В головному меню обираємо Tools -> Options. У вікні, що відкрилося зліва обираємо Language -> Delphi -> Library. Справа біля рядка Library Path кнопка з трьома крапками. Там де рядок Greyed items denote invalid path вставляємо адресу C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Shared (у вас початок шляху може відрізнятися – далі пильнуйте самі, не маленькі) і кнопка Add. Таким самим чином додайте шляхи:C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\common
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\include
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\vcl
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\windows
Натискаємо Ок, після чого варто змінити платформу Select Platform на Windows 64-bit і сюди також додати шлях C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Shared. Зберігаємо зміни кнопкою Save. Тепер в головному меню Delphi обираємо File -> Open Project і знаходимо папку C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\packages а в ній файл JclPackagesD290.groupproj (для Delphi 11 це буде JclPackagesD280.groupproj, для Delphi 13 мабуть JclPackagesD300.groupproj і т.д.). Справа у вікні Projects правою кнопкою миші на JclPackagesD290 обираємо в контекстному меню Compile All, погоджуємося з усіма UELA ліцензіями і чекаємо закінчення компіляції (Success). Тепер в тому ж вікні Projects внизу пакунки з зеленими іконками, мають назву типу JclBaseExpert290.bpl і до кінця по списку. Клікаємо на кожному з них правою кнопкою і Install. Після кожної інсталяції Delphi показує куди воно встановилося (за замовчуванням C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\23.0\Bpl). Відкрийте цю папку, нам скоро буде потрібен шлях до неї. Встановлені пакунки в вікні Projects відображаються синіми іконками. Встановлювати можна не усі компоненти, якщо ви впевнені – можна ставити лише ті, що вам потрібні. Все, в головному меню File -> Close All і НЕ зберігайте зміни. Знову заходимо в Tools -> Options а там Language -> Delphi -> Library і додаємо для Windows 32-bit шлях встановлених пакунків C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\23.0\Bpl. Ок і Save. Хто дійшов сюди молодець, бібліотеку кодів JCL для 32-бітних застосунків встановлено, вітаю! Тепер давайте встановимо і візуальні компоненти JVCL.
Додаємо ще один шлях до бібліотеки (Tools -> Options а там Language -> Delphi -> Library): C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\lib\d29\win32 (папка d29 залежить від вашої версії IDE).
В головному меню Delphi File -> Open Project відкриваємо в папці C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\packages файл D29 Packages.groupproj (так само для Delphi 11 це буде D28 Packages.groupproj, для Delphi 13 – D30 Packages.groupproj і т.д.). Так само у вікні Projects -> Compile All, погоджуємося з ліцензіями і чекаємо компіляції. Після чого так само встановлюємо кожен зелений пакунок (мають суфікси *Design*). Після цього можна закривати проект File -> Close All і звісно нічого зберігати теж не треба. На останок додайте ще кілька шляхів (Tools -> Options а там Language -> Delphi -> Library):
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\common
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\resources
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\run
Це все, можна вас привітати, у вас тепер є уявний диплом джедая.