Як встановити компоненти Jedi (JCL та JVCL) на Community Edition (CE) Delphi

Все, що стосується сторонніх програм під Windows
Правила форуму
Це україномовний сайт! Теми на інших мовах чи трансліті будуть видалятися без попередження. У відповідях заборонено використовувати трансліт.
Відповісти
RBoy
Повідомлень: 34
З нами з: 17 березня 2022, 13:29

Як встановити компоненти Jedi (JCL та JVCL) на Community Edition (CE) Delphi

Повідомлення RBoy »

Ця інструкція створена на основі відео, тож якщо вона вам допомогла прошу перейти переглянути відео, щоб автор (вірогідно) отримав копійку з реклами. https://www.youtube.com/watch?v=y2piNOgjjk0
Середовище програмування Delphi дозволяє зручно створювати як програми для Windows, так і мультиплатформені застосунки. Компанія Embarcadero дозволяє користуватися середовищем розробки абсолютно безкоштовно в особистих, некомерційних цілях і навіть на комерційній основі, якщо прибуток з вашого застосунку не перевищує певної позначки. Це досить лояльні умови для цього складного продукту. Але безкоштовна версія Community Edition (далі – CE) має деякі обмеження. Зокрема вона не дозволяє компілювати з командного рядку, через що неможливо встановити розширення за допомогою вбудованого інструменту Getit.

Це стосується і популярного безкоштовного набору додаткових компонентів Jedi, які вже не один десяток років користуються популярністю серед Delphi-розробників. Для того, щоб встановити ці компоненти на Delphi 11 та Delphi 12 (швидше за все і наступних), треба вручну компілювати пакети цих компонентів. Причому, середовище не попереджає про це заздалегідь, багато програмістів спокушаються встановити Jedi через Getit, а потім не можуть ні користуватися ними, ні видалити штатними засобами. Американські програмісти, що з них взяти – ні нормального інструменту зробити, ні хоча б попередити, що воно не працює. :roll:

Тож, нам знадобляться:

Встановлення Delphi CE

Встановлення Delphi залишається на вашій совісті, там все просто – реєструєтесь на сайті embarcadero.com і отримуєте на пошту ліцензійний ключ на 1 рік. При встановленні вводимо цей код, обирайте компоненти і папки.

Файли jedi.inc та kylix.inc

Файли jedi.inc та kylix.inc завантажте кнопкою зі стрілочкою (Download raw file) і зберігайте в папці, куди ви встановили програму. За замовчуванням це C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Shared\Jedi. Початок цього шляху у вас може відрізнятися в залежності на який диск і в яку папку встановлено IDE, папку Shared та вкладену Jedi треба створити вручну.
Куди за замовчуванням зберігати *.inc файли
Куди за замовчуванням зберігати *.inc файли
Jedi-1.png (19.99 Кіб) Переглянуто 279299 разів

Архіви JCL та JVCL

Завантажте архів з останньою версією бібліотек JCL. Не довідку (Help file), а самі коди, зазвичай найперше посилання. Хоча help теж варто завантажити і почитати що і як правильно працює, зайвим не буде 100%. Архів завантажте спочатку в будь-яку папку, куди маєте дозвіл.
Так само завантажте JVCL full. Формат архіву 7z чи zip немає різниці, тому що ми їх зараз розпакуємо.

Тож! Йдемо в папку програми (C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\) і створюємо папку Jedi. В ній створюємо папки JCL і JVCL. Тепер розпаковуємо наші архіви, файли JCL в папку JCL, а JVCL відповідно в JVCL. Будь-ласка, прослідкуйте, щоб туди потрапили усі файли, а не одна папка з вкладеними файлами. Також прошу вас прослідкувати за своїм антивірусом, тому що деякі обдаровані екземпляри замість того, щоб евристично аналізувати код (який тут буквально у вихідному вигляді, аналізуй як хочеш), а просто грохають файли, які користувач копіює в системну папку. Якщо антивірус заникав частину файлів в карантин, запустіть вікно вашого антивіруса, знайдіть в меню Карантин, відновіть файли і попросіть галочкою надалі їх не чіпати.
Де і як має бути розпаковані коди JCL
Де і як має бути розпаковані коди JCL
Jedi-2.png (37.17 Кіб) Переглянуто 279299 разів
Де і як має бути розпаковані коди JVCL
Де і як має бути розпаковані коди JVCL
Jedi-3.png (36.66 Кіб) Переглянуто 279299 разів

Інсталяція

Тепер запускаємо Delphi. В головному меню обираємо Tools -> Options. У вікні, що відкрилося зліва обираємо Language -> Delphi -> Library. Справа біля рядка Library Path кнопка з трьома крапками. Там де рядок Greyed items denote invalid path вставляємо адресу C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Shared (у вас початок шляху може відрізнятися – далі пильнуйте самі, не маленькі) і кнопка Add. Таким самим чином додайте шляхи:
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\common
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\include
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\vcl
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\source\windows

Натискаємо Ок, після чого варто змінити платформу Select Platform на Windows 64-bit і сюди також додати шлях C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Shared. Зберігаємо зміни кнопкою Save.
Сюди ми внесемо усі шляхи, щоб Delphi знала де їх шукати
Сюди ми внесемо усі шляхи, щоб Delphi знала де їх шукати
Jedi-4.png (33.79 Кіб) Переглянуто 279299 разів
Тепер в головному меню Delphi обираємо File -> Open Project і знаходимо папку C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\packages а в ній файл JclPackagesD290.groupproj (для Delphi 11 це буде JclPackagesD280.groupproj, для Delphi 13 мабуть JclPackagesD300.groupproj і т.д.). Справа у вікні Projects правою кнопкою миші на JclPackagesD290 обираємо в контекстному меню Compile All, погоджуємося з усіма UELA ліцензіями і чекаємо закінчення компіляції (Success).
На оцей JclPackagesD290 правою кнопкою і Compile All
На оцей JclPackagesD290 правою кнопкою і Compile All
Jedi-5.png (22.24 Кіб) Переглянуто 279299 разів
Тепер в тому ж вікні Projects внизу пакунки з зеленими іконками, мають назву типу JclBaseExpert290.bpl і до кінця по списку. Клікаємо на кожному з них правою кнопкою і Install. Після кожної інсталяції Delphi показує куди воно встановилося (за замовчуванням C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\23.0\Bpl). Відкрийте цю папку, нам скоро буде потрібен шлях до неї. Встановлені пакунки в вікні Projects відображаються синіми іконками. Встановлювати можна не усі компоненти, якщо ви впевнені – можна ставити лише ті, що вам потрібні. Все, в головному меню File -> Close All і НЕ зберігайте зміни.
Починаючи з цього і до кінця списку правою кнопкою і Install
Починаючи з цього і до кінця списку правою кнопкою і Install
Jedi-6.png (21.92 Кіб) Переглянуто 279299 разів
Знову заходимо в Tools -> Options а там Language -> Delphi -> Library і додаємо для Windows 32-bit шлях встановлених пакунків C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\23.0\Bpl. Ок і Save. Хто дійшов сюди молодець, бібліотеку кодів JCL для 32-бітних застосунків встановлено, вітаю! Тепер давайте встановимо і візуальні компоненти JVCL.

Додаємо ще один шлях до бібліотеки (Tools -> Options а там Language -> Delphi -> Library): C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JCL\lib\d29\win32 (папка d29 залежить від вашої версії IDE).

В головному меню Delphi File -> Open Project відкриваємо в папці C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\packages файл D29 Packages.groupproj (так само для Delphi 11 це буде D28 Packages.groupproj, для Delphi 13 – D30 Packages.groupproj і т.д.). Так само у вікні Projects -> Compile All, погоджуємося з ліцензіями і чекаємо компіляції. Після чого так само встановлюємо кожен зелений пакунок (мають суфікси *Design*). Після цього можна закривати проект File -> Close All і звісно нічого зберігати теж не треба.
Пакунки над обраним рядком встановлені і синенькі, під - зелені, ще не встановлені
Пакунки над обраним рядком встановлені і синенькі, під - зелені, ще не встановлені
Jedi-7.png (24.4 Кіб) Переглянуто 279299 разів
На останок додайте ще кілька шляхів (Tools -> Options а там Language -> Delphi -> Library):
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\common
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\resources
C:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\Jedi\JVCL\run

Це все, можна вас привітати, у вас тепер є уявний диплом джедая.
Відповісти